Info voor hulpverleners

Indien je als hulpverlener op zoek bent naar informatie over consult, vorming of bepaalde materialen, kan je op deze pagina terecht.

Consult & advies

Aanspreekpunt GGZ

"Vraagverheldering, advies en actieve ondersteuning bij het opstarten van de meest passende hulpverlening."

Als aanspreekpunt GGZ richten we ons naar het netwerk van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Als hulpverlener of mantelzorger kan je ons contacteren indien je

  • Vragen hebt over het meest passende (geestelijke gezondheids-)zorgaanbod dat aansluit bij vragen en wensen van jouw cliënt
  • Coaching of vorming wil in het omgaan met psychische kwetsbaarheden
  • Ondersteuning wenst bij het opstarten van de meest passende hulpverlening

 Op vraag kunnen we intervisie of adviestafels aanbieden aan hulpverleners of mantelzorgers. 

 Wens je meer info? Contacteer ons vrijblijvend tijdens de kantooruren. 

element image left
element image left
Consult & advies

CGG Preventiewerking

In onze advies- en consultfunctie kan je ons vrijblijvend contacteren met al jouw vragen betreffende suïcide(preventie) en alcohol- en drugprobleem.

Mogelijke vragen zijn:

  • Hoe kan ik het gesprek aangaan rond mogelijke suïcidaliteit/alcohol- en druggebruik?
  • Hoe kan ik mijn cliënt ondersteunen?
  • Naar wie kan ik doorverwijzen?
  • Hoe kunnen wij in onze organisatie werk maken van suïcidepreventie/alcohol- en drugpreventie?
  • Hoe gaan we binnen onze organisatie om met de suïcide(poging) van een werknemer?
  • Hoe gaan we binnen onze organisatie om met alcohol- en druggebruik op de werkvloer?
Consult & advies

Drugs Expertise Team (DET)

  • Je hebt moeilijkheden door het gebruik van illegale middelen en wil hier graag iets aan veranderen, maar weet niet hoe.
  • Je kent iemand met een illegale middelen problematiek. Je hebt hierover vragen en wil graag advies.
  • Je bent een professional met een cliënt met (een vermoeden van) druggebruik en wil hieromtrent advies, ondersteuning bij verdere behandeling of een toeleiding naar de gespecialiseerde hulpverlening.
element image left
Deskundigheidsbevordering: coaching en vorming

Deskundigheidsbevordering is een combinatie van activiteiten, die gericht zijn op het ontwikkelen van de deskundigheid van medewerkers. Deskundigheidsbevordering zorgt er dus voor dat je jouw kennis en vaardigheden op peil houdt en jezelf blijft verbeteren.
 

Aanspreekpunt GGZ

 

Coaching

Het aanspreekpunt GGZ biedt coaching aan voor teams die niet rechtstreeks binnen de geestelijke gezondheidszorg werken, maar wel regelmatig in contact komen met personen met een psychische kwetsbaarheid (eerstelijnsmedewerkers of vrijwilligers).

De coaching vertrekt vanuit één of meerdere concrete casussen uit de praktijk van het team. Aan de hand daarvan wordt samen gereflecteerd over de aanpak, signalen, communicatie, grenzen en samenwerking. Zo wordt het handelingsvermogen van het team versterkt, afgestemd op de eigen context en mogelijkheden.

 

Vorming

Voor vormingsvragen is het Aanspreekpunt GGZ het eerste contactpunt. Na vraagverheldering wordt bekeken of een doorverwijzing naar een partner aangewezen is, of de vraag aansluit bij het bestaande basisaanbod, dan wel aanleiding geeft tot het ontwikkelen van een vorming op maat. 

De vormingen van het Aanspreekpunt GGZ zijn in eerste plaats gericht op eerstelijnsmedewerkers en worden gratis aangeboden. Het doel is om de hulpverleners handvaten te geven in het omgaan met cliënten met psychische kwetsbaarheden. De vormingen kunnen gegeven worden door het aanspreekpunt en/of een eerstelijnspsycholoog/eerstelijnspedagoog. 

De vormingspakketten bestaan uit modules van een halve dag. Afhankelijk van de aanvraag kan de duur worden aangepast. Bij contactname volgt er een uitgebreide vraagverkenning waarbij we stilstaan bij wat de noden en verwachtingen van jouw organisatie en medewerkers zijn. Zowel inhoud (veel of weinig theorie, thema’s die aan bod komen, rol van de medewerker hierin: wat is hun taak en wanneer wordt best doorverwezen,…) als methodieken (veel of weinig oefeningen/interactie,…) worden telkens afgestemd.

De vorming vindt plaats in de organisatie zelf en heeft als doel de kennis en competenties van medewerkers te laten aansluiten bij de expertisebehoeften en de strategie van de organisatie. De praktische organisatie van de vorming – zoals het voorzien van een locatie, deelnemersbeheer en catering – valt onder de verantwoordelijkheid van de organisatie.

Volgende vormingspakketten zijn reeds beschikbaar:

Inzichten en vaardigheden voor werken met cliënten met … 

  • ... angst(stoornissen)

Tijdens de interactieve vorming ‘omgaan met angst(stoornissen)’ wordt ingegaan op wat angst is –en wanneer dit problematisch wordt. Na een kort theoretisch deel om de nodige achtergrond mee te hebben gaan we dieper in op het herkennen van angstklachten bij anderen: wat zijn mogelijke signalen/symptomen? Hiernaast komen ook algemene gesprekstechnieken aan bod: hoe kan men het beste het gesprek aangaan? Wat zijn do’s en dont’s in het contact bij mensen met angstklachten, hoe kan ik de ander het beste helpen en wat is mijn rol hierin? Vanaf wanneer verwijs ik door of zoek ik extra hulp en hoe doe ik dit?

  • ... een psychotische kwetsbaarheid

De vorming ‘omgaan met een psychotische kwetsbaarheid’ poogt op een drempelverlagende en interactieve manier het stigma dat nog al te vaak rond ‘psychose’ heerst te doorbreken. Wat is een psychose? Is dit wel zo (ab)normaal? Hoe kan je psychotische symptomen herkennen bij anderen, en wat kan je doen? Tijdens de vorming worden handvaten aangeboden rond hoe je het gesprek best wel (of net niet) aangaat met iemand die psychotische klachten ervaart, en hoe je met de persoon in kwestie het beste kan omgaan.

  • ... intens gedrag en persoonlijkheidsdiversiteit

Persoonlijkheid, een term dat iedereen wel gekend is. Maar wanneer loopt iemand zodanig vast, dat iemand zijn persoonlijkheid hinderend werkt? Dan spreken we namelijk van een persoonlijkheidsstoornis. In deze vorming zoemen we dieper in op wat het verschil is tussen persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen, hoe persoonlijkheidsstoornissen kunnen ontstaan en hoe je kan omgaan met mensen met een persoonlijkheidsstoornis. De vorming is voor een groot stuk theoretisch, maar er komen ook oefeningen aan bod. 

  • ... psychische kwetsbaarheid – algemene basisvorming

Tijdens deze basisvorming wordt ingegaan op hoe medewerkers kunnen omgaan met iemand die psychische klachten ervaart. Het betreft een basisvorming waarbij men stil staat rond wat het betekent om ‘psychische klachten’ te hebben. Op een drempelverlagende manier gaan we in op hoe je signalen kan herkennen dat het niet goed gaat met iemand, en wat je kan doen om vervolgens het gesprek aan te gaan.  Algemene gesprekstechnieken komen aan bod alsook verdere stappen die gezet kunnen worden om de ander te helpen: hoe betrek je de omgeving of naasten (zowel privé als professioneel), hoe verwijs je op warme manier door,... Deze vorming is vooral geschikt voor medewerkers die niet over een GGZ-achtergrond beschikken.  

  • Wegwijs in de GGZ-sector (Netwerk Kwadraat)

Tijdens deze vorming nemen we je mee in het GGZ-landschap binnen de regio van netwerk Kwadraat (regio midden West-Vlaanderen). Waar kan men met welke klachten terecht? Welke organisaties zijn wel – of juist niet aangewezen voor bepaalde doelgroepen of klachten?

  • Wegwijs in de GGZ-sector (Netwerk Kwadraat) voor de doelgroep 60+

Deze vorming is specifiek gericht op de sociale kaart en het zorgaanbod voor ouderen binnen regio midden West-Vlaanderen. Waar kunnen ouderen specifiek terecht? Hebben bepaalde organisaties exclusiecriteria? Waar kan men terecht indien men naast psychische klachten, ook fysiek minder goed te been is? Of wat als er dementie bij komt kijken? Tijdens onze vorming ‘Wegwijs in de GGZ-sector voor de doelgroep 60+’ nemen we je mee op verkenning doorheen de sociale kaart voor ouderen.

  •  ... dubbeldiagnose - Licht Verstandelijke Beperking en psychische kwetsbaarheden

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van psychische kwetsbaarheden en/of gedragsproblemen. Psychische problematieken worden bij deze doelgroep soms anders geuit. Daarbij komt dat deze doelgroep vaak uit de boot valt in het hulpverleningscircuit. Deze vorming geeft handvaten in het herkennen van, omgaan met en gepast doorverwijzen van deze doelgroep.

Meer info? Klik hier: aanspreekpunt GGZ.

CGG Suïcidepreventiewerking

Suïcidepreventie is een taak van iedereen, al is dit geen evidente opdracht. Gelukkig sta je er niet alleen voor. In onze vormingen reiken we jou de nodige handvaten aan om suïcidepreventief aan de slag te gaan in gesprekken of binnen jouw organisatie, bedrijf of vereniging.
Je kan je inschrijven voor ons open aanbod, maar we kunnen ook een vorming op maat van jouw organisatie ontwerpen. Verschillende formules zijn mogelijk: standaardvormingen, intensieve vormingen, navormingen,...

Meer info? Klik hier.

TAD preventie (= preventie rond tabak, alcohol, illegale drugs, gamen en gokken)

De TAD preventiewerkers informeren, vormen en coachen professionals en organisaties uit verschillende maatschappelijke settings (onderwijs, gezondheid, welzijn, vrijetijd en cultuur, arbeid, lokale besturen, …) omtrent de thema’s alcohol, drugs, gamen, verslaving en hoe ermee om te gaan.  Daarnaast kunnen jongeren (12-24 jaar) die problemen ervaren met hun alcohol- en/of druggebruik of in de problemen komen door hun gamegedrag, bij een preventiewerker terecht voor een kortdurend begeleidingstraject (5-tal sessies). 

Meer info? Klik hier.

Zorgnetwerk suïcidepreventie

Zorgnetwerk suïcidepreventie

De themagroep 'suïcidepreventie' heeft een netwerkkaart uitgewerkt. Deze bestaat uit 3 luiken: de flow van suïcidale personen binnen het netwerk, de gemeenschappelijke manier van risicoformulering en een contactenlijst. Wens je fysieke netwerkkaarten te bestellen? Neem contact op via suicidepreventie@cgglargo.be.

Naast de uitgewerkte materialen wordt er binnen Kwadraat ook gebruik gemaakt van het Safetyplan van het VLESP.

Dit Safetyplan is gratis beschikbaar: https://www.zelfmoord1813.be/safetyplan

Heb je dringend nood aan een gesprek?
Bel naar 1813 of surf naar www.zelfmoord1813.be

Zorgpad alcohol West-Vlaanderen

Zorgpad alcohol West-Vlaanderen

Met het zorgpad alcohol West-Vlaanderen richten we ons tot behandelaars, cliënten en familieleden. 
Via het zorgpad streven we er naar om alcoholprolbemen in een vroegtijdig stadium op het spoor te komen, bespreekbaar te maken en - indien nodig - te behandelen.
We maken gebruik van een eenvoudig stappenplan dat je weg wijst naar de gepaste behandeling voor de cliënt. In het stappenplan kiezen we primair - indien mogelijk - voor behandeling met beperkte impact voor de cliënt.

Dit zorgpad is een initiatief van de netwerken Geestelijke Gezondheidzorg West-Vlaanderen.

Materialen uitgewerkt door netwerk

Noodkaart

De noodkaarten zijn gratis af te halen bij CGG Largo Ieper of CGG Largo Roeselare.
Neem voorafgaand zeker contact op. Dat kan  telefonisch op het nummer 057/21 99 86 of via mail:  bieke.devinck@cgglargo.be / ann.vandekerckhove@cgglargo.be.