Basispakketten

Onze vormingspakketten bestaan uit modules van een halve dag. Afhankelijk van de aanvraag kan de duur worden aangepast. Bij contactname volgt er een uitgebreide vraagverkenning waarbij we stilstaan bij wat de noden en verwachtingen van jouw organisatie en medewerkers zijn. Zowel inhoud (veel of weinig theorie, thema’s die aan bod komen, rol van de medewerker hierin: wat is hun taak en wanneer wordt best doorverwezen,…) als methodieken (veel of weinig oefeningen/interactie,…) worden telkens afgestemd. Onze vormingen zijn geschikt voor eerstelijnsmedewerkers.  

 

.        Omgaan met angst(stoornissen)

Tijdens de interactieve vorming ‘omgaan met angst(stoornissen)’ wordt ingegaan op wat angst is –en wanneer dit problematisch wordt. Na een kort theoretisch deel om de nodige achtergrond mee te hebben gaan we dieper in op het herkennen van angstklachten bij anderen: wat zijn mogelijke signalen/symptomen? Hiernaast komen ook algemene gesprekstechnieken aan bod: hoe kan men het beste het gesprek aangaan? Wat zijn do’s en dont’s in het contact bij mensen met angstklachten, hoe kan ik de ander het beste helpen en wat is mijn rol hierin? Vanaf wanneer verwijs ik door of zoek ik extra hulp en hoe doe ik dit?

·        Omgaan met een psychotische kwetsbaarheid

De vorming ‘omgaan met een psychotische kwetsbaarheid’ poogt op een drempelverlagende en interactieve manier het stigma dat nog al te vaak rond ‘psychose’ heerst te doorbreken. Wat is een psychose? Is dit wel zo (ab)normaal? Hoe kan je psychotische symptomen herkennen bij anderen, en wat kan je doen? Tijdens de vorming worden handvaten aangeboden rond hoe je het gesprek best wel (of net niet) aangaat met iemand die psychotische klachten ervaart, en hoe je met de persoon in kwestie het beste kan omgaan.

·        Omgaan met persoonlijkheid(sstoornissen)

Persoonlijkheid, een term dat iedereen wel gekend is. Maar wanneer loopt iemand zodanig vast, dat iemand zijn persoonlijkheid hinderend werkt? Dan spreken we namelijk van een persoonlijkheidsstoornis. In deze vorming zoemen we dieper in op wat het verschil is tussen persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen, hoe persoonlijkheidsstoornissen kunnen ontstaan en hoe je kan omgaan met mensen met een persoonlijkheidsstoornis. De vorming is voor een groot stuk theoretisch, maar er komen ook oefeningen aan bod. 

·        Omgaan met psychische kwetsbaarheid – algemene basisvorming

Tijdens deze basisvorming wordt ingegaan op hoe medewerkers kunnen omgaan met iemand die psychische klachten ervaart. Het betreft een basisvorming waarbij men stil staat rond wat het betekent om ‘psychische klachten’ te hebben. Op een drempelverlagende manier gaan we in op hoe je signalen kan herkennen dat het niet goed gaat met iemand, en wat je kan doen om vervolgens het gesprek aan te gaan.  Algemene gesprekstechnieken komen aan bod alsook verdere stappen die gezet kunnen worden om de ander te helpen: hoe betrek je de omgeving of naasten (zowel privé als professioneel), hoe verwijs je op warme manier door,... Deze vorming is vooral geschikt voor medewerkers die niet over een GGZ-achtergrond beschikken.  

·        Wegwijs in de GGZ-sector (Netwerk Kwadraat)

Tijdens deze vorming nemen we je mee in het GGZ-landschap binnen de regio van netwerk Kwadraat (regio midden West-Vlaanderen). Waar kan men met welke klachten terecht? Welke organisaties zijn wel – of juist niet aangewezen voor bepaalde doelgroepen of klachten?

·        Wegwijs in de GGZ-sector (Netwerk Kwadraat) voor de doelgroep 60+

Deze vorming is specifiek gericht op de sociale kaart en het zorgaanbod voor ouderen binnen regio midden West-Vlaanderen. Waar kunnen ouderen specifiek terecht? Hebben bepaalde organisaties exclusiecriteria? Waar kan men terecht indien men naast psychische klachten, ook fysiek minder goed te been is? Of wat als er dementie bij komt kijken? Tijdens onze vorming ‘Wegwijs in de GGZ-sector voor de doelgroep 60+’ nemen we je mee op verkenning doorheen de sociale kaart voor ouderen.

·        Vorming dubbeldiagnose - Licht Verstandelijke Beperking en psychische kwetsbaarheden

Deze vorming wordt tijdelijk niet aangeboden. Contacteer ons voor meer info.

Specifieke vormingsvraag

Indien je als organisatie of hulpverlener (eerstelijnsmedewerker of mantelzorger) op zoek bent naar een vorming in verband met geestelijke gezondheid kan je steeds contact opnemen met het aanspreekpunt GGZ. We zoeken naar de meest geschikte vormingsaanbieder binnen het netwerk Kwadraat, of werken deze vorming zelf uit.